tatra 813 AM-50 / FREBOX / 1:32 /HOTOVO

- ukázky staveb a postupů náklaďáků a stavebních strojů

Moderátor: Radim - PMHT

tatra 813 AM-50 / FREBOX / 1:32 /HOTOVO

Příspěvekod pan Tau » sob 10. črc 2021 20:19:37

Po dlouhé době jsem zase jednou zavítal do vojenské techniky. Vybral jsem si tento mostní automobil, nikde na fórech jsem nenašel nikoho, kdo by ho už stavěl, kromě fotek od autora. Opět jsem stavbu začal koly. Bočnice kol byly s nápisy, ale protože jsem použil laserový dezén, tak jsem bočnice přetřel, aby barva byla jednotná. Nápisy jsem musel obětovat. Disky dodělám těsně před osazením na podvozek, abych je přilepil ve správné poloze.

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil pan Tau dne úte 18. říj 2022 19:40:46, celkově upraveno 1
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Re: tatra 813 AM-50 / FREBOX / 1:32

Příspěvekod pan Tau » čtv 16. zář 2021 18:50:33

Po dlouhé době jsem trochu pokročil. Práce na předním a zadním podvozku trvala nečekaně dlouho. Chuť do práce bral zoufalý návod, chyby v číslování dílů a nakonec návod. Psaný návod je stručný, to by tak nevadilo. Horší to je s návodovou kresbou, tam by to chtělo víc detailů. Má to daleko do kvality návodů třeba od AK model nebo RW. Dále jsou v návodové kresbě chybně číslované díly. Třeba tlumiče, ty mají v návodové kresbě označení dílu a61, přitom v modelu a psaném návodu d61. Nebo třeba držáky pérování mají číslo dílu a70, v návodové kresbě d70 a ani není pořádně vidět, jak se mají přilepit. Další chyby byly na dílech diferenciálu, kde čelech bylo napsáno, že se na ně má přilepit jiné číslo dílu než je skutečnost. Další nedostatek, tentokrát v psané časti návodu je u podlepování dílů. Konkrétně u dílů listových per je, že se mají podlepit čtvrtkou. To jsem udělal, ale v návodu je, že mají mít celkovou tloušťku 7 mm. To samozřejmě nedá, tak jsem metodou pokus omyl je podlepil dvakrát čtvrtkou a ještě jednou kancelářským papírem. Pak to už bylo lepší. To jsou zatím nedostatky, na které jsem si vzpomněl. Na druhou stranu musím říct, že si nemůžu stěžovat na přesnost. Doufám, že dál to už bude lepší a bude chuť rychleji pokračovat.
Pro další případné stavitele doporučuju použít jako návod fotky z galerie autora, kde je dobře zdokumentovaná stavba.
https://firebox.rajce.idnes.cz/AM-50/

Obrázek Obrázek
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod pan Tau » pon 20. zář 2021 17:12:18

Podvozek je kompletní a s tím i soubor dílů pod označením a. Jenže opět chyba, ve vystřihovánce jsem našel díl a62. Podle návodu a návodové kresby patří pod označení tohoto dílu táhla řízení. Kam přijde tento díl a pod jaký soubor patří, jsem zatím nezjistil. A na převodovce je opět napsáno. že se tam mají nalepit díly pod jinými čísly.

Obrázek
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod pan Tau » pon 01. lis 2021 19:12:21

Pokračoval jsem podle návodu motorem. Narazil jsem na problém, že z návodu není patrné, jestli motor přilepit na horní nebo dolní část rámu. Podle kresby na vnitřních dílech rámu by měl byt uchycen dole, jeho rozměry zase naznačují, že by měl být uchycen nahoře.
Abych motor správně uchytil do rámu, tak jsem raději začal děla kabinu a podle toho motor usadit. Zatím mám hotový skelet kabiny.

Obrázek

Obrázek
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod pan Tau » úte 16. lis 2021 20:49:49

Interiér je hotový a bude se zavírat. Na třetí fotce je vidět nepřesnost čelního panelu na straně řidiče a podlahy. Čelní panel má být svisle a na podlaze zůstalo kousek bílé plochy. Naštěstí to nebude vidět. Díval jsem se na fotky Vaškova raketometu a má to podobně.
Tento odstín zelené se velice špatně retušuje. Na retušování papírových dílů jsem našel přibližný odstín zelené. Horší to je na nepapírových dílech. Vidět to je na ohrádce, která je o něco tmavší. Vyzkoušel jsem několik odstínů a nic pořádného jsem nesehnal. Nejblíže se tomu přiblížila zelenošedá od agamy, která na víčku měla velice podobný odstín, ale ve skutečnosti je tmavší. Na jiné modely vojenské techniky ideální.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod pan Tau » sob 27. lis 2021 19:21:04

Kabina je hotová. Mám hotovou i drobotinu, ale tu dám tam dám až nakonec. Povedlo se mně na rub kabiny přilepit kryt chladiče, na manipulaci s ním je tam hodně málo místa. Kabina pěkně sedne na rám.
Chtěl bych upozornit další stavitele. Díl c10 vpředu nelepit s rubovým dílem c11, mezi ně přijde přilepit chlopeň nárazníku a teprve potom je spojit. To jsem zjistil až před osazením nárazníku.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod pan Tau » pát 03. pro 2021 19:17:44

Motor už jsem měl dřív hotový, ale čekal jsem, že bude kabina. Na motoru ještě chybí výfukové potrubí a tlumič s výfukem. To dodělám, až bude zadní rám. Tlumič má být pod blatníkem a někde u rámu. Teď to není jasné a také není k čemu přilepit. Předpokládám, že bude přilepen někde na zadním rámu. Ještě jsem dodělal tlumiče přední nápravy. Podle návodu má být jsem z jedné osičky. To neodpovídá návodové kresbě a fotkám na rajčeti a také je krátká. Tak jsem ho udělal podle fotek na rajčeti. Osičku jsem prodloužil a v hodní částí omotal barevnou rezervou.

Obrázek
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod pan Tau » pát 10. pro 2021 21:26:54

Teď podle návodu se má spojit přední rám se zadním. Jenže přední rám už je spojený s podvozkem. Sice to v návodu nebylo, že by se už přední rám měl spojit s podvozkem, ale to vyplynulo z toho, že se měl motor vlepit do rámu a spojit s převodovkou. Teď jsem zjistil, že podle návodu se roury podvozku mají spojit s rámem později. Návod je zmatečný a je to nejslabší článek modelu.
Teď jsem chtěl podle návodu spojit oba rámy dohromady a dokončit výfuk motoru. Musím ještě počkal, až bude dokončen přední blatník, kde je otvor pro tlumič. Ještě jsem udělal dokumentaci hotových částí sestavených na sucho.

Obrázek Obrázek
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod pan Tau » stř 12. led 2022 20:02:54

Pokračoval jsem podle návodu pokládacím zařízením. Díly e1, e2, e9 a e10 jsem rozřezal a podlepil laserovými díly. Sedlo to pěkně. Ve vystřihovánce byly v celku, s tím by se obtížně pracovalo. Dalo mně zabrat spojování kolébky a stožáru, strávil jsem tím dva dny. Bylo štěstí, že jsem nástavbu ještě nepřilepil k podvozku, při kompletaci byl mě podvozek překážel. Teď už bude následovat osazení na podvozek.

Obrázek Obrázek
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Příspěvekod pan Tau » pon 07. úno 2022 20:30:28

Nástavba je kompletní a na podvozku. Ještě na ni chybí přidat pár drobností, ty tam dám až po přilepení kabiny. Z návodu ani fotek na rajčeti jsem nezjistil, jak přilepit tlumiče zadní nápravy.

Obrázek Obrázek
pan Tau
Kapitán
Kapitán

Další

Zpět na ...::: Nákladní vozidla a stavební technika :::...