Jak jsem již uvedl, model vyšel v ABC na pokračování v roce 2003...od čísla 2 až po číslo 9. už tenkrát jsem se na něj moc těšil ale dle doporučení návodu jsem čekal až se mi postupně sejdou všechny čáti věže. Pamatuji si to jako by to bylo včera, ak jsem se těšil na každý daší díl. Všech 8 čísel se sešlo a ze stavby tenkrát taky

No..dosti již bylo nostalgie, šup k modelu...

Pár čísel o předloze na začátek (obšlehnuto z ABC

Položení základního kamene - 9. srpna 1173
Začátek stavebních prací - 1174
Dokončení šestého poschodí - 1284 (výška 48 metrů)
Umístění zvonů - 1370 (výška 58 metrů)
Odhadovaná váha - 14 000 tun
Průměr v dolní části - 15,54 metrů
Obvod v dolní části - 48,6 metrů
Odklon od kolmé osy v roce 1990 - 4,5 metru
Odklon od kolmé soy v roce 2001 - 4 metry
Točité schodiště - 294schodů
Stavební sloh - vrcholná ukázka románského stylu
Model: Autorem je mistr Richard Vyškovský měřítko 1: 150...rozsah je 13,5 strany dílů ( udáváno 925 papírových, 207 ze špejlí 5 os ze špendlíků ), 7 a kousek návodu + 3 strany povídání o předloze v ABC...mimochodem zajímavé počtení, je fajn, když už něco stavím o tom i něco pořádného vědět

Tak a teď už hurá na stůl...prozatím jsem vynechal přípravnou část a to namotávání sloupků na špejle (musím opatřit, na tohle nejsem zásoben

U dílu č.1 mi nějak nejde do hlavy zbarvení technických chlopní...jedna je šedá, zbytek žlutý... a šedá dle číslování a návodu patří do žlutého zdiva...nu což, je to jedno, jsou stejné a není z nich nic vidět...další problém bylo, že chlopeň č.2 mi nějak nevycházela na místo, zkrátka jsem to buď nepochopil nebo je moc velká

Stereotip???Jakej, kde???

Tady bych jen upozornil, že při vyřezávání výklenků v díle č.1 (nejmenší obloučky) je dobré si poznačit polohu, kam příde nalepit díl 6* Narozdíl od dalších je atipcký a po označení polohy nebudete muset spekulovat jako já...správná poloha je první výklenek v pravo od osy,,C,,

Postupoval jsem dále vlepením všech výklenků do pláště a spojením vnitřní a vnější stěny...musím říct, že tuto operaci jsem si opravdu užil...někdy bych chtěl mít zase prsty jako dítě

Pro případné následovníky bych nadhodil svůj postup...Jako první jsem spojil pláště na díle č.9 (střední výklenek)...po té jsem dolepil díl č 8. (největší výklenek) a to tak že nejprve rovné chlopně a po jejich usazení na místo jsem dorovnal a dopasoval oblouk...no a tak dále 9., 8., 9., 8., až do konce a pak spojit posledním dílem 9 a je vyhráno...takhle to zní celkem jednoduše

Pokračoval jsem uzavřením vršku věže...tady jsem se trochu zapotil...dle návodu jsem vše připravil a sestavil...první problém nastal při oblepování dílů č.16 (,,podlaha,,) díly č.18...někde mi prostě chyběl necelý milimetr dílu (dokonce i na druhý pokus

A tady již připraveno ke kompletaci...fáze těsně před problémem č.2...Vrchní sestavu jsem zespodu raději začernil,..Mourisone promiň, moc vidět tam nebude ale přece...

A po sesazení na patřičné osy jsem začal s přilepováním vnitřní části kruhu...jelikož byl trochu šišatý, dorovnával jsem jej postupně a lícoval hrany až najednou...ouha, jak to je jenom možně?? Opět mi buď kus dílu dole chybí nebo nahoře přebývá...zkrátka se mi nedařilo za žádnou cenu oblepit celý průměr

Kdysi se mi povedlo dovézt několik modelů z Ábíček a dost velká část věže je mezi nimi...potřebné díly naštěstí také...takže jsem si vršek slepil ještě jednou, do otvoru ve věži umístil z kartonu vyrobené kolečko, kterým jsem si obvod krásně dokulatil a pokusil se lepit znovu...absolutně nechápu jak, ale na druhý pokus se podařilo vše sesadit...ale i tak se mi zdá že je to až moc ,,ťip ťop,,...
Důvod by mohl být jedině v postupu...zatímco poprvé jsem lepil od vybrané osy postupně kolem do kola, tak na podruhé jsem si sestavu usadil na rysky, částečně přilepil a po té dolepil vždy polovinu mezi osami...no..nevím...
Každopádně se nakonec podařilo, ještě jsem prolepil vnější obvod a pro jistotu jsem celek odložil pod zátěž proschnout...