Šikmá věž v Pise / Richard Vyškovský / ABC / 1:150

- ukázky staveb a postupů kostelů, zámků a jiných domečků

Moderátor: Radim - PMHT

Re: Šikmá věž v Pise / Richard Vyškovský / ABC / 1:150

Příspěvekod Jaryn » ned 02. led 2011 20:33:27

Po přilepení věže k základně jsem se pustil do přípravy sloupků. Ty mají být tvořeny ze špejlí o průměru 2mm, na což se jako nejideálnější materiál jevila páratka (zakoupenu v nejmenovaném řetězci Albert :wink: ) Jedno balení obsahuje sice 100ks parátek, která by tak měla vystačit na celý model (jedno ústní šťouradlo nám vystačí na dva sloupky), jenže některá jsou buďto roztřepená, nalomená, nebo mají na sobě vybroušenou plošku, takže je lepší se předzásobit, aby jste pak po prvních 90-ti sloupcích nemuseli zase frčet na nákup jako já :roll: :wink:
Obrázek Obrázek

Toto mi po chvilkách trvalo asi týden, jinak párátka jsou tak na jeden večer a jejich omotávky na druhý, jen mít klid a ten čas...
Obrázek Obrázek

Pak už zbývalo jen roztřídit a připravit patky ke všem sloupkům...A nakonec sloupky ještě v instantním vydaní... :wink:
Obrázek Obrázek

Práce šla celkem od ruky, největší nepřítel je bohužel čas...letí a letí ale stále se ho nedostává...

Po dokončení příprav jsem dostal chuť si zase zalepit a hlavně udělat něco co bude vidět. Ttakže jsem prozatím přeskočil sestavování a instalaci sloupků na věž, k přípravě manžety pro usazení věže do podložky...Zde je tedy manžeta a dvě technická žebra, která zajistí patřičné naklonění věže v podložce :wink:
Obrázek Obrázek

Zde jsem se rozhodl pro drobnou úpravu, od základny na kterou je celá věž přilepena jsem odřezal všechny chlopně a na vnitřní obvod manžety nalepil nasílení, z 1mm kartonem podlepenou bílou částí z náhradních dílů...
Obrázek Obrázek

Vzniklo tak kolem dokola malé osazení, díky kterému odpadá složitější a náročnější dolepení celé stavby pomocí chlopní. Celá věž se takto snadno a pohodlně usadí :wink:
Obrázek Obrázek

Při zkusmém vložení žeber jsem s podivem zjistil, že přez nasílení sednou do průměru naprosto perfektně (bez nasílení byla volná, ale to jsem nějak neřešil). A dokonce i po vložení celé stavby je vše jak má být...no, nakonec tím lépe ne? :)
Obrázek Obrázek
A ještě jedna věc. Před nějakou dobou jsem musel doplnit zásobu ,,tuhého,, lepidla a při nákupu jsem sáhl po tomto fialovém balení Koresu. Lepidlo má stejnou barvu jako obal, což se mi moc nezdálo ale tak na zkoušku jsem jej vzal...při podlepování ploch je tak díky zbarvení krásně vidět, kde lepidlo je a kde ne a při schnutí navíc lepidlo postupně vybledne!! K tomu ještě klasický, bílý Kores stál okolo tuším 30-40kč a toto, stejné balení bylo za necelou desetikorunu...S klidnou duší mohu všem vřele doporučit :wink:
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod Jaryn » ned 02. led 2011 20:42:19

Tímto příspěvkem jsem se dostal do aktuální fáze stavby, kdy se posledních několik dní věnuji tvorbě sloupů...

Zde tedy náhled na poslední třicítku připravenou k dotvoření a pak už celá ta hrůza pohromadě :wink: (na té fotce to vypadá tak nějak jako by nic :) )
Obrázek Obrázek

A tady již první fotky z osazování hotových sloupků do 6. patra věže...
Obrázek Obrázek

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Doufám že je takto uvedené téma v pořádku, pokud by něco nějakým způsobem nesplňovalo požadavky adminů, tak se omlouvám a po případném upozornění dám vše dopořádku. Pokud nebude žádný problém, tak bych tuto vsuvku časem smazal.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prozatím přeji pěkný zbytek večera a brzy nashledanou... ;)
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod monty » ned 02. led 2011 20:56:44

Buď v klidu, vlákno máš v pohodě. ;)
Jinak jsi u mne borec že máš nervy na tolik sloupků.
monty
Moderátor
Moderátor

Příspěvekod Radim - PMHT » pon 03. led 2011 22:27:49

Perfektní report ze stavby, stavba samozřejmě taky, díky a těším se na další
Nejlepší model je ten dokončený....
Radim - PMHT
Administrátor
Administrátor

Příspěvekod Jaryn » ned 09. led 2011 11:22:52

:arrow: monty: Tak to jsem rád. No, sloupky mi dávají zabrat, né že ne :)

:arrow: Radim-PMHT : Já děkuju, za pochvalu... ;)

Práce pokračují, popojedeme kousek dál...

Ještě něco málo ke sloupkům :wink:

Po přetřídění jsem si vyrovnal všechny patky tak, aby byly ohybem na jednu stranu (na ochozu budou touto stranou ven) a po té přilepil vteřinovým lepidlem jednotlivé sloupky spojem k protilehlé straně (tak, aby ve finále byly spojem pláště ke stěně věže) :wink: retušování patek jsem si nechal až po přilepění ke sloupkům, je to tak mnohem pohodlnější a rychlejší...no a nakonec už hotová ,,náplň,, do jednoho patra... :wink:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Jinak těm kdo se do stavby pustí, bych místo rýhování, ohýbání patek na půl a lepení doporučil je podlepit a pak rovnou vyřezat, bude to pohodlnější a zabere to méně času (a také řezy budou ze všech stran stejné, nebudete se muset zdržovat vybíráním pohledové strany). Nehledě na to, že se mi často stávalo že po přehnutí buď spodní část přesahovala nebo byla naopak kratší. Přesahy jsem zkrátil, kratší jsem nechal být a přilepil, není to vidět. Podlepením nám toto všechno odpadá :wink:

Takže teď to tam už ,,JEN,, nalepit :twisted:. Ze začátku to nebylo nic moc, ale jak si najdete systém a dostane se vám to trochu do ruky jde to celkem dobře, jedno patro jsem měl tak za hodinu, hodinu a půl osazené...Nejlepší mi přišlo začít vlepovat sloupy od spoje na plášti, díky kterému se dá dobře kontrolovat poloha. No a pak podle prvního sloupku druhý, od něj třetí, k tomu olovnička, pravítko, neustálé zkoumavé pohledy z různých úhlů...a za hodinku a půl vypadáte asi takhle: :shock: :D

Při osazování nejnižšího patra jsem si všiml, že se ochoz jakoby propadá ke svému středu. Jako důvod bych viděl zatížení stavby po přilepení vrchní části k přízemí. Takže buďto zátěž volit lehčí, nebo střed věže zevnitř něčím podepřít, aby se nepropadal...Já jsem si tedy pomohl několika párátky, která jsem vsunul mezi ochozy a podařilo se mi tak zvonici kousek nadzvednout...po vlepení sloupků se opře o ně a je vše jak má být... :wink:
Obrázek Obrázek

No a po týdnu to v sobotu kolem oběda vypadalo asi takto a o pár hodin později už takto :wink:
Obrázek Obrázek

Následovat bude dolepení všech 180-ti hlavic sloupů...s chutí do toho a brzy zase nashledanou... :wink:

,,Čím víc nakřivo, tím víc Pisa,, :D
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod Jaryn » ned 13. úno 2011 21:07:53

Zdravím všechy případné pozorovatele...

Delší dobu jsem nepřidal žádný postup, ono totiž nebylo o čem...dnes jsem k modelu sednul po téměř měsiční pauze. Od posledního reportu se zabývám osazováním hlavic sloupů...po dolepení sloupů jsem si říkal že už ,,jen,, těch 180 dílečků a stavba je v podstatě ve finále...ale ouha. Po zkusmém přiložení několika hlavic na různá místa (samozřejmě jim urřená) se ukázalo že to tak snadné nebude.

Problémem bylo to, co je doufám vidět na fotce. Po přiložení hlavice a pokusu o jeji dopasování na patřičné místo, mi boční části nedosahovaly po celé ploše dílu a čelní část nevycházela ohyby k hranám podkladu, byla jakoby užší. Následkem je tedy to, že hrany nevycházely pod ohyby a byly neostré a boční partie dílků jak jsem již zminil byly krátké. Příčinou by mohlo být to, že u dílků hlavic se nepočítalo s tloušťkou papíru, je třeba aby hlavice byly o chloupek větší, nebo naopak část arkatury menší. Což ovšem může být velice snadno způsobeno nějakou mojí nepřesností v ohýbaní a lepení oblouků arkatury. Pro jistotu jsem ještě vyzkoušel další hlavice na různá místa, ovšem se stejným výsledkem...
Obrázek

Co teď??? ,,Kowalski !!! Možnosti..?,, :D A možnost mě napadla, leč se mi samotnému nelíbila. Zpočívala totiž v rozdělení každého dílku na tři části a postupném dolepení na patřičná místa. 180 nebo 540, vždyt už je to vlastně fuk...Takže skalpel a krájíme... :twisted:

Obrázek Obrázek

Po rozporcování jsem natvaroval a slepil střední část, zaretušoval všechny hranky částí hlavic a navíc ponatíral černou temperou všechny hrany arkatur kam mají být hlavice přilepeny. Pak už to postupuje jako na drátkách. přilepit jednu stranu, druhou stranu a nakonec vlepit střed dílu. Při tom dopasovávat aby všechny čísti seděli na svých místech a navazovali co nejlépe k sobě. A hlídat si orientaci tisku jednotlivých dílků!!! Výsledkem je že plochy dílů odpovídají a pasují mnohem lépe, hrany jsou ostré a jediným důkazem nějaké nepravostí je místy trochu výraznější černá linka na rozích, kde díly nedosáhli až k sobě...Myslím že nakonec to nebude nejhorší, ale posuďte sami...

Obrázek

Při dnešním ,,návratu,, jsem dolepil co zbývalo a mám za sebou přesně polovinu hlavic. Teď musím dorozkrájet atd. zbytek a dolepit vše na věž. Po té doladím retuš, geometrii jednotlivých sloupků a částí hlavic a stavba bude až na zábradlí hotová a připravená k vsazení do manžety a podložky které se budu teď už také průběžně pro oddech věnovat :wink:

Takže to by bylo tak pro oživení vše, brzy nashledanou a dobrou noc :wink:
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod Jaryn » čtv 16. čer 2011 13:47:11

Přeji pěkný den, po dlouhé neplánované přestávce mám pro oživení zase malý posun ve stavbě...

A vezmem to pěkně ,,od podlahy,,...tedy pardon, chtěl jsem říci od podložky :D

Základní desku jsem si vyřezal z polystyrénu (jak ostatně doporučuje i návod) o tloušce 20mm a rozměrech cca 30 x 30 cm. Následně jsem do středu vyřezal otvor pro usazení manženy.
Obrázek Obrázek

Okraje desky jsem ze zdravotních důvodu přelepil lepicí páskou (ze zdravotních důvodů proto, že kuličky polysyrenu poletujicí po bytě by jistojistě měli neblahý dopad na domáci pohodu a následně patrně i na mé zdraví :D)

Připravený lem z kartonu (drobná vlastní úprava ke které se ještě dostanu) a nasucho usazená manžena pro ověření že bude vše pasovat...
Obrázek Obrázek

Pokračoval jsem přípravou rámečku. Pořidil jsem si lištu k olemování plovoucí podlahy vyhovujícího profilu, tatínek mé drahé polovičky mi lištu nařezal na úhlové brusce, za což mu tímto ještě jednou velice děkuji, a já pak vše slepil do výsledného tvaru. Na spojích mi vzniklo několik mezírek, které bylo třeba odstranit. Ty jsem vyplnil kousky balzy a vše pak vybrousil a začistil. Tím byl základ rámečku hotov, teď ještě trochu laku aby to mělo ten správný šmrnc :wink:
Obrázek Obrázek

Takže to by prozatím stačilo, dost řečí, jdu se věnovat lednovému restíku v podobě zbývajících hlavic sloupů :wink:
Obrázek
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod TonyR » ned 19. čer 2011 19:54:21

Mazec, vždycky, když někde vidím tenhle modýlek, tak si říkám kterej blázen na to může mít trpělivost. Máš můj velkej respekt. Moc pěkná reportáž, hlavně popis chyb. ;)
... i pád na držku je krokem vpřed
TonyR
Nadstrážmistr
Nadstrážmistr

Příspěvekod Jaryn » úte 09. srp 2011 15:08:32

:arrow: TonyR: Moc díky ;)

Po dlouhé době mám zase nějaký ten postup. Na věž jsem konečně dolepil všechny hlavy sloupů a tak doufám že to nejhorší a i to ještě horší (sloupy a pak jejich hlavice) mám za sebou :) Průběžně se věnuji podložce a naposledy jsem se teď pustil do manžety pro vsazení věže do terénu...

Takže ,,obrubníček,, manžeta a jedna mnou navíc vytvořená výztuha...
Obrázek Obrázek

Díky přilepované k obvodu jsem spojil pomocnými chlopněmi a začal lepit od spoje směrem k otevřenému konci. Díly jsem prozatím neslepil do kruhu ale nechal jsem si druhý konec volný, měl jsem takové nějaké tušení...
Obrázek Obrázek

...tušení že by to nemuselo úplně ideálně sednout...a taky že nesedlo. Kde se stala chyba nevím, ale v závěru mi chyběl docela slušný kousek na obvodu dlažby. Zaštrachal jsem ve skříni a ze zbytků druhé věže jsem si vypůjčil jednu ,,dlaždici,, :) vhodného odstínu a z ní odřízl patřičnou část kterou jsem doretušoval a vlepil na místo kde se mi materiálu nedostávalo...
Obrázek Obrázek

Náprava tedy byla naštěstí jednoduchá a myslím že kdo to nebude vědět, ničeho si nevšimne :wink:

To by bylo prozatím opět vše, brzy na shledanou ;)
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod Jaryn » čtv 18. srp 2011 16:02:20

Zdravím všechny přihlížející a pěsti držící :wink:

Od posledně se mi podařilo zase popojet a finále je myslím si už opravdu na dohled...

Jednou z prvních věcí které bylo třeba doplnit byla již dříve zmíněná výztuha v manžetě, kterou jsem si dotvořil. Účel je jednoduchý, kroužek z kartonu mi jednak vyztuží lem, o který se věž v podložce bude opírat(zespodu jí pak ještě pro jistotu k podložce připevním, aby celá hmotnost stavby neseděla pouze zde), tenký kroužek se po podlepení lépe vyrovnával a nakonec na pohled bude obrubníček vypadat lépe než kdyby zůstal jen o síle samotného papíru :wink:

Obrázek Obrázek

Po přilepení jsem namýchal přesný odstín šedé ,,takakorát,, :) a vzniklou hranku zatřel...Jenže to by nebylo úplně ono, čistě šedá zaretušovaná hrana by k celé stavbě neladila, namýchal jsem si tedy otrochu světlejší a tmavší odstín, a v místě různých ,,dlaždic,, jsem některé zesvětlil a některé ztmail...nakonec jsem na přechod barvených plošek a papírového dílu namaloval po celém obvodu tenkou černou linku a jednotlivá políčka na hraně oddělil taktéž černými ,,tečkočárkami ,,(jak mi štětec a ruce dovolili)...na milimetrové hrance jsem se tedy vyřádil až až, ale celé to teď ke stavbě ladí víc :wink:

Druhé foto připáleno bleskem, aby byl výsledek trochu vidět...jestli je úprava krokem vpřed, posuďte sami, ale jelikož výrazné linky na hranách zdobí celou stavbu, tak jsem se snažil tomu přizpůsobit i upravované díly :wink: Ještě přemýšlím, že v místech kde jsou části dlažby jakoby do červena, doladím odstín barvy, ale ve skutečnosti to vypadá celkem dobře(Jinak stejný postup byl použit i při stavbě jednotlivých podlaží, leč tam jsou na tom necelém milimetru po obvodu proti sobě linky dvě :twisted: ) ...

Obrázek Obrázek

Postupně jsem se také věnoval přípravám podložky. Stavba bude tedy usazena v polystyrenové desce, což doporučuje i návod. Ovšem odrbané hrany polystyrenu by celkovému efektu nepřidaly, vytvořil jsem si tedy rámeček z podlahové lišty, kterou jsem se po slepení a dobroušení rozhodl doladit trochou laku. Což už jsem jednou vlastně psal, tak proč to melu znovu :?: :) Takže opatřen odstín mahagonové dřevo, štětec a hurá na to :wink:

Zde je vidět rozdíl před a po, vítěz je jasný :wink: K večeru jsem pak nasypal zbytky nějakého zrní co bylo doma, pokropil a na druhý den mi vyrostl krásný anglický...ehm, pardon...vlastně italský trávník :D
Obrázek Obrázek

Po vypěstování výstavní pažitky jsem jí celou odbagroval, pečlivě uschoval a jal se tvořit základ zpevněných ploch...abych nevařil jen tak zvody, zaskočil jsem omrknout jak to vlastně v těsném okolí vypadá...ovšem jen za pomocí přítele Googla...(Na náměstí zázraků se holt podívám jindy, teď není čas jezdit po výletech, musím přece lepit :? :D ) Ale k utvoření představy to bylo dostačující, takže hurá do toho...

Základ vytvořený ze čtvrtky by byl, poloha doladěna, můžeme opět zasýt již předpěstovaný trávníček :wink:
Obrázek Obrázek

A takto nějak bude vypadat okolí věže. :wink: Po usazení všech částí a dousazení manžety (bylo třeba ještě lehce okopnout trávník po jejím obvodu :wink: ) jsem natřelou tmavě šedou barvou všechna místa kde jednotlové plochy mezi sebou tvoří přechody, aby pak bílá barva polystyrenu náhodou někde neprosvítala...
Obrázek Obrázek

Na přechod trávy a betonu :?: jsem si nakonec dovolil umístit malý obrubníček :wink:

Obrázek Obrázek
Bílé plochy samozřejmě příjdou natřít patřičnou barvou, jen ještě musím porozmyslet o vhodném odstínu a provedení, aby okolí působilo přirozeně a nerušivě :wink: Nechci nic výrazného ale na druhou stranu také nechci jednolitou šedou plochu, takže barva a trochu nějakého lehkého stínovaní a podložka bude připravená :wink:

Pokračování příště a dokončení snad již brzy ;)
Jaryn
Praporčík
Praporčík

PředchozíDalší

Zpět na ...::: Architektura :::...