Šikmá věž v Pise / Richard Vyškovský / ABC / 1:150

- ukázky staveb a postupů kostelů, zámků a jiných domečků

Moderátor: Radim - PMHT

Re: Šikmá věž v Pise / Richard Vyškovský / ABC / 1:150

Příspěvekod Jaryn » stř 28. pro 2011 15:38:48

Takže příště a brzy se mi zase nepěkně protáhlo, ach jo... :oops:

Další prací které jsem se věnoval byla tvorba zábradlíček, kde jsem učinil zase nějakou tu úpravičku ;)

Po zkusmém přiložení dílů prvního z nich jsem zjistil, že kresba nesedí úplně nejlépe. Jelikož jsem ale již odzačátku počítal s vyřezáním ,,vzduchu,, neznamenalo to žádný problém... :wink:
Obrázek Obrázek
Díly jsem oddělil v místě původního lomu a lépe navazující polovinu jsem nalepil na čtvrtku...při vyřezání prvních pár částí jsem začal uvažovat jak si práci usnadnit a docílit lepšího vzhledu...nápad se dostavil v zápětí. Mám doma celkem slušnou zásobu čepelí s odlomenou či ztupenou špičkou, které je mi líto vyhodit. Občas je využiji na nějakou vhodnou činnost kde se dá zužitkovat zbytek nedotčeného ostří...a teď zase jednou přišla jejich chvíle Čepele jsem si opatrně zbrousil na ,,přesně kalibrovaný,, :) rozměr a poupravil je aby se dali dobře uchytit zpět do sklíčidla...no a s takto zhotovenými pomocníky byla další práce radostí. Stačilo přiložit, zatlačit a vše šlo jako po másle...a výřezy v dílech jsou čisté, přesné a krásně pravidelné a co je hlavní, tak vše jde takto neuvěřitelně rychle od ruky, oproti původnímu opatrnému vyřezávání a nehrozí přetržení dílů, které jsou po odstranění ,,modrého z nebe,, opravdu velmi náchylné na poškození...
Obrázek Obrázek

No a tady připravené díly k další práci...ještě zaretušovat a osadit na stavbu a samotná věž bude až na vlajku města Pisy dokončená...tu si šetřím jako opravdovou třešničku až na úplný závěr :wink: :)
Obrázek Obrázek
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod Jaryn » stř 28. pro 2011 15:42:30

Jelikož mi jak se zdá Ježíšek nadělil i spoustu tvořivé nálady, podařilo se mi dnes na věž osadit zábradlí, které od srpna čekalo na tento okamžik...tak málo stačilo a tak dlouho to trvalo...ach jo :?

Takže tady náhled na to jak to dopadlo...před instalací jsem zábradlí různými kulatými předměty nejprve napřemlouval do patřičného tvaru, spojil a po té velmi opatrně, postupně kolem dokola nalepil na vyznačenou kružnici. Zábradlí sedlo naprosto perfektně jak mělo, takže až vše pěkně proschne tak ještě místy doladím tvar a dohoním nějakou tu geometrii a bude to OK :wink:
Obrázek Obrázek

A zatím co na vrcholu zasychají Herkulesové sváry, vrhnul jsem se také na dotváření okolí...takže jsem usadil terén do rámečku a pustil se do betonování, aby se dalo kolem věže chodit :wink:

Takže zde připravené ,,betonové,, plochy a detail obrubníčku :wink:
Obrázek Obrázek

Momentálně čekám až proschne podložka s rámečkem, abych na ní mohl začít osazovat části terénu :wink:
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod Jaryn » stř 28. pro 2011 15:50:35

Po dostatečném proschnutí rámečku jsem na podložku umístil díly terénu...
Obrázek Obrázek

Manžetu jsem do podložky přichytil za pomoci oboustranné lepící pásky. Bylo to pohodlnější a nemusel jsem se bát že mi přebytečné lepidlo vyteče někam kam by nemělo... :wink:

Obrázek Obrázek

Podložku jsem teď na chvíli odložil a věnoval se posledním dronostem v podobě malých schůdků a ještě jednoho, naštěstí už posledního zábradlí, které jsem si připravil ze zbytků abych jej mohl osadit kolem okopu věže, aby do té jámy někdo nespadl :)
[Obrázek Obrázek

A nastala ta dlouho očekávaná chvíle, kdy jsem mohl věž usadit do podložky...Ještě před tím však bylo potřeba zkontrolovat všechny sloupky, hlavice a popřípadě doladit jejich polohu aby vše pěkně sedělo... :wink:
Obrázek

Po usazení jsem věž zalepil do manžety a po proschnutí pokračoval osazováním posledních detailů...Takže zde jsou schůdky a jedno bonusové zábradlíčko... :wink:
Obrázek Obrázek

Vše je tedy na místě a mne čekala ta úplně poslední práce na celé stavbě...slavnostní vztyčení vlajky města Pisy...Ale tu bylo potřeba ještě před tím vyrobit :)
Obrázek Obrázek

Místo v návodu zmíněného špendlíku jsem si žerď praporu vybrousil z dřevěného párátka a obarvil na černo...Po té jsem do praporu pustil naohýbáním trochu toho větru a umístil jej na vrchol věže :wink:
Obrázek

Tímto je stavba u konce, příště dodám fotky hotové stavby ;)
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod Jaryn » úte 24. led 2012 10:59:02

Pěkný den všem,...takže konečně přidávám slíbené fotky toho, jak to celé dopadlo ;)

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Takže to by bylo tedy už úplně vše...Nějaké ty mouchy se během stavby našly, ale myslím že to nebylo nic, co by se nedalo zvládnout a většinou snadno napravit. Odměnou za trpělivost je opravdu nádherný model, který se nikde jen tak neztratí a poutá zaslouženou pozornost...a o tom pocitu, kdy se teď můžu dívat za sklo na hotové dílo, o tom ani nemluvím ;) Na závěr dodám ještě jednu venkovní fotku kterou jsem pořídil, když jsem bleskurychle využil chvíle, kdy se asi na půl hodiny zbláznilo počasí a přestalo sněžit :D

Obrázek
Nashledanou zase někdy příště ;)
Jaryn
Praporčík
Praporčík

Příspěvekod Jan Benc » úte 24. led 2012 12:56:08

tohle je fakt úžasné, jeden z nejkrásnějších modelů od RV a perfektně slepený ;)
Jan Benc
Nadstrážmistr
Nadstrážmistr

Příspěvekod jamaro » úte 24. led 2012 14:42:03

Jo maš to pěně udělané SUPER :D
jamaro
Nadpraporčík
Nadpraporčík

Předchozí

Zpět na ...::: Architektura :::...